dinsdag 23 mei 2023

22 mei, dag 1 ‘We gaan weer beginnen!’

Verslag van de Leudal Wandelvierdaagse door onze reporter onderweg Clarie Pieters.

De Leudal Wandelvierdaagse gaat weer van start. Vier dagen wandelen door het prachtige en wonderlijke natuurgebied Het Leudal. De weersvooruitzichten geven voortreffelijk wandelweer aan, de routes zijn uitgezet en de sponsoren hebben weer voor de nodige extraatjes gezorgd. Bij de Busjop gonst het al van bedrijvigheid. Het is weer gezellig druk zoals vanouds. Snel het loterij briefje invullen en starten maar.

Kinderen tot 12 jaar mogen dit jaar als ze zich digitaal hebben ingeschreven voor niks mee. En bij de start zie ik veel kinderen die door onze mascotte Kiki de kikker worden uitgezwaaid.

Bij vertrek krijgt iedereen een rugzakje, uitgereikt door onze sponsor Albert Heijn Heerschap, met een overlevingspakket: koekjes, water en een appel. We worden goed verzorgd. Door de rugzakjes wordt het bos een beetje blauw gekleurd.

De eerste route loopt rondom ‘De Spar’ en Nunhemse Heide’. Zodra we de Busjop hebben verlaten en we de pijlen van de 12,5 km volgen, verdwijnt het geroezemoes en krijgen de vogeltjes weer het hoogste woord. Het leuke van een lange route is dat je eerst gezellig samen loopt en praat met deze en gene. Daarna wordt het stiller en richten je zintuigen zich automatisch op de omgeving. Wat zie, hoor en ruik je. Even later voegen twee routes weer samen en krijgt de gezelligheid weer de overhand.

We lopen richting Haelen en ik ben weer bijna thuis. Maar dan gaan we weer richting camping waar een extra waterpost is voor de lange afstanden.

Wat is het weer genieten van de mensen, het weer, het mooie landschap en de prachtige route. Ook nu verbaas ik me weer over de vele smalle paadjes die kronkelen door het bos, waardoor je oriëntatie je in de steek laat.

Maar al gauw bereiken we weer de bewoonde wereld en is daar de pauzepost met lekker drinken en een heerlijk snoepje.

Dan weer verder voor de laatste kilometers. De zonnestralen geven het bos nu extra schoonheid. Bij de Speckerbrug bloeien rondom de Duvelskoel prachtige gele irissen. Deze idyllische plek doet je beslist niet denken aan de oude volksverhalen dat bij deze oudste weidepoel van het Leudal de duivel zich op houdt.

Een stukje verder horen we muziek en naderen we ons eindpunt. Nog snel een paar prachtige foto’s van de zon door de bomen maken en dan zijn we weer bij de Busjop, waar het terras helemaal vol zit met tevreden wandelaars. Even kijken of ik nog een prijsje heb gewonnen en dan naar huis nog even nagenieten met de beentjes omhoog.

De eerste dag zit er op.