donderdag 28 april 2022

Onze routemaker terecht in het zonnetje gezet!

Har Lemmen, al 45 jaar de routemaker van de wandel 4-daagse, is door Pieter Knippenberg geïnterviewd voor Via, het regionale katern van Dagblad De Limburger. Op 27 april 2022 verscheen het volgende artikel in de krant:

Har Lemmen kan met recht zeggen dat hij ervaring heeft in het uitzetten van wandelroutes. De robuuste Heythuysenaar (76) die ooit aan de basis stond van Atletiekvereniging Heythuysen, nu Atletiek Leudal, is na zijn actieve carrière als sporter en trainer zijn vereniging als vrijwilliger trouw gebleven. Dit jaar verzorgt hij voor de 45e en tevens laatste keer de wandelroutes voor de Leudal Wandel 4·daagse.

“Wanneer onze avondvierdaagse op 16 mei van start gaat, moet echt alles kloppen”, zegt Har Lemmen stellig. ,,Gemiddeld waren er in de laatste edities vóór de coronapandemie 700 à 800 deelnemers per avond, met ooit een uitschieter naar 1000 lopers. Maar al waren het er minder, je kunt je geen fouten veroorloven, de routes moeten kloppen.”

Hele klus
Voor de avondvierdaagse van dit jaar heeft Lemmen inmiddels zestien routes samengesteld. Vier routes per avond over vier verschillende afstanden (5, 7,5, 10 en 12,5 kilometer) en dat is ondanks al zijn ervaring een hele klus.

Zijden draadje
Er was een tijd dat de toekomst van de avondvierdaagse aan een zijden draadje hing, weet Lemmen. Het aantal deelnemers liep sterk terug naar zo’n 100 per avond. Het was stoppen of doorgaan, maar dan moest wel het concept aangepast worden. „Dat laatste is gebeurd”, aldus Lemmen. „We hebben onze startplaats verlegd naar een aansprekende locatie in het bos. We starten nu de eerste drie avonden bij de Busjop aan de rand van het Leudal en in tegenstelling tot vroeger lopen we nu grotendeels over onverharde paden.” Waar een wat drukkere weg overgestoken moet worden, staan verkeersregelaars. „We hebben goed geluisterd naar onze deelnemers en halverwege de vierdaagse een rustdag ingepland. De routes, die altijd al heel gevarieerd waren, zijn in tegenstelling tot het verleden geheel bewegwijzerd. Als je wilt, kun je toch een routebeschrijving meenemen. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om vier dagen te wandelen, dan kan één, twee of drie dagen deelnemen natuurlijk ook.”

Geen geheimen
Door zijn jarenlange ervaring in het maken van wandelroutes kent het Leudal en het buitengebied van Heythuysen voor Lemmen geen geheimen. De lengte van ieder paadje staat in zijn geheugen gebeiteld. Toch vindt de ervaren routemaker het na al die jaren mooi geweest. Hoewel hij met het daadwerkelijk uitzetten van de routes door andere vrijwilligers geholpen wordt, vindt hij het fysiek steeds zwaarder worden. Om in atletiektermen te blijven: hij gaat het stokje overdragen. „Dat mag wel na 45 jaar”, besluit Lemmen. ,,Maar op mijn ruime ervaring kan de organisatie blijven rekenen.”